Kdor se je kdaj v življenju lotil načrtovanja kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v precej zamuden in težaven proces – še posebej, če imamo smolo z mojstri in z dobavo materialov. Zavedati se je treba, da je prenova kopalnice dolgoročna naložba, zato velja narediti nekaj razmislekov, predno začnemo z razbijanjem obstoječe keramike.

Rako_Metro
RAKO – METRO

Prvi koraki prenove

Sprva je potreben tehten razmislek, s katerim preverimo svoje potrebe, tudi dolgoročne – če smo v srednjih letih velja razmisliti o prilagoditvah za zrela leta –, in kako jih izpolnjuje trenutna kopalnica ter kaj v njej pogrešamo.

Treba je upoštevati tudi estetske želje, morebitno drugačno postavitev elementov in kaj to pomeni za vidik prestavljanja instalacij, vgradnjo različnih podometnih elementov kot so kotlički, armature, stensko oziroma talno gretje ipd.

Obenem ne smemo pozabiti na časovno komponento, torej, kako hitro želimo prenovo in kateri so možni termini prenove. Načrtovane prenove so namreč hitrejše ter cenejše, prav tako se izognemo morebitnim nakupom opreme v naglici. Posamezne faze prenove zahtevajo svoj čas, ki pa jih je mogoče pospešiti z izbiro materiala, ki omogoča hitrejši napredek pri izvajanju del.

Ne nazadnje se moramo odločiti za finančne okvire investicije v prenovo ter to jasno vključiti v plan prenove.

Naslednji korak je izbor salona – obrnite se na pomoč naših strokovnjakov, ki nudijo storitev 3D izrisa ter svetovanje.

Priporočamo tudi, da si materiale ogledate in »občutite« v živo. Ko je salon izbran, termin dogovorjen, je potrebno pridobiti vse potrebne podatke in izmere za izris.

Pravi mojster

Nekateri izmed vas se določenih del prenove kopalnice radi lotite sami, medtem ko večina ljudi prepusti vsa dela v kopalnici usposobljenim mojstrom.
Izbire mojstra nikakor ne smemo prepustiti naključju: pozorni moramo biti na njihovo strokovnost, izkušnje ter reference; da uporablja primerno orodje, sledi napredku v panogi ter odgovarja za opravljeno delo z določenimi jamstvi.

V podjetju TopKopalnice vam lahko pomagamo pri izbiri mojstra tako, da vam posredujemo kontakte dobrih mojstrov, ki se redno udeležujejo naših izobraževanj.

Različne faze obnove

Naši strokovnjaki pravijo, da vsaka faza renovacije oziroma načrtovanja kopalnice zahteva določen profil mojstra. Ker si faze in z njimi mojstri med seboj sledijo, izvedba ene faze vpliva na kakovost izvedbe naslednje faze – na primer: neravne stene vplivajo na kakovost polaganja keramike, še posebej večjih dimenzij.

Ravno zaradi usklajevanja različnih mojstrov, nadzora izvedbe, enostavnejše komunikacije z enim sogovornikom ter prevzema odgovornosti ene pravne osebe, svetujemo angažiranje podjetja, ki bo izvedlo vse ‘pod eno streho’.

Najpogostejše napake

Najbolj problematično je kratkoročno in ad hoc načrtovanje kopalnice, na primer: ko je keramika enkrat položena, je vgradnja stenskega električnega gretja, podometnih armatur ali niše brez odstranjevanja keramike, nemogoča.
Zato vsem polagamo na srce, da ti vzamete dovolj časa za premislek, kaj potrebujete in katere možnosti ponuja trg.

Sveže kopalniške smernice

Smernice na področju kopalnic napovedujejo sejmi svetovnega merila kot je Cersaie, ki se odvija jeseni v italijanski Bologni. Lanski sejem je za letos napovedal prihod toplih barv, odmik hladnih sivih barv v toplejše bež barve, keramiko v imitaciji marmorja in kamna, za popestritev pa vključevanje dekorjev najrazličnejših motivov in velikosti (od motivov narave vse do retro vzorcev).

Zmes Japonske in Skandinavije

Relativno novi slog notranjega oblikovanja japandi, ki postaja v zadnjem času vse bolj priljubljen po vsem svetu je ena izmed najpogostejših izbir naših klientov. Združuje eleganco in estetiko japonskega sloga ter moderen, praktičen minimalizem skandinavskega dizajna.

Rako_garda
RAKO – GARDA

In čeprav se na prvi pogled morda zdi, da Japonska in Skandinavija nimata prav veliko skupnega, njuna kombinacija deluje presenetljivo dobro. Dejstvo je namreč, da oba sloga temeljita na eleganci, preprostosti, naravnosti in udobju, zato skupaj odlično funkcionirata, česar se zaveda tudi vse več notranjih oblikovalcev.

Japandi se odlično obnese tudi v kopalnici, saj predstavlja harmonično zlitje funkcionalnosti in sloga, ki ustvari umirjeno, spokojno vzdušje, ki si ga vsi želimo v svojem domu. Navdihujeta ga starodavna japonska filozofija wabi-sabi, način življenja, ki spodbuja počasno življenje, zadovoljstvo in preprostost, ter skandinavska praksa hygge, ki spodbuja udobje in prijetne občutke.

V slogu japandi se tako zlivajo mehke, moderne linije skandinavskega dizajna in elegantna, funkcionalna eleganca japonske estetike. Japandi je minimalističen, a obenem prijazen, predvsem pa brezčasen in zato odlična izbira za vašo kopalnico.

Višja cena prinaša večjo trajnost

Na življenjsko dobo opreme sicer vpliva njena kakovost, predvsem pa je ta odvisna od izvedbe oziroma vgradnje ter uporabe in vzdrževanja. Nujna je namestitev hidroizolacije pod površinami, ki so v stiku z vodo, svetujemo tudi vgradnjo zaključnih profilov keramike, ki zaščitijo stike keramike.

Kakovostna (in obenem dražja) keramika pomeni lažje in hitrejše ter posledično cenejše polaganje. Iz uporabniškega vidika pa višja cena keramike lahko pomeni retificiranost keramike, ki dopušča polaganje z minimalno fugo, drugačne tehnike obdelave površine kot je npr. tehnologija, ki hkrati zagotavlja visok protidrsni faktor in površino mehko na dotik in enostavno za čiščenje.

mojster za kopalnico

S pomočjo 3D izrisa si boste lažje predstavljali vašo kopalnico

Če niste povsem prepričani, kako bo izgledala vaša nova kopalnica glede na vaše ideje in zamisli, je najbolje, da naročite 3D izris, ki vam bo pomagal pri lažjem doumevanju vaše nove kopalnice. Zaupajte strokovnjakom na področju prenove in načrtovanja kopalnice in izberite trajnost, kakovost in udobje.

 

Ne smemo pozabiti na časovno komponento, torej, kako hitro želimo prenovo in kateri so možni termini prenove. Načrtovane prenove so namreč hitrejše ter cenejše, prav tako se izognemo morebitnim nakupom opreme v naglici. Posamezne faze prenove zahtevajo svoj čas, ki pa jih je mogoče pospešiti z izbiro materiala, ki omogoča hitrejši napredek pri izvajanju del.