▲  Naslovna slika: PASTORELLI | Arkè

Japandi je relativno nov trend notranjega oblikovanja, ki v zadnjem času postaja vse bolj priljubljen po vsem svetu. Združuje namreč eleganco in estetiko japonskega stila ter moderen, praktičen minimalizem skandinavskega dizajna. In čeprav se na prvi pogled morda zdi, da Japonska in Skandinavija nimata prav veliko skupnega, njuna kombinacija deluje presenetljivo dobro. Dejstvo je namreč, da oba sloga temeljita na eleganci, preprostosti, naravnosti in udobju, zato skupaj odlično funkcionirata, česar se zaveda tudi vse več notranjih oblikovalcev.

Japandi je slog, ki je popolna kombinacija funkcije in oblike, zato se odlično obnese tudi v kopalnici. Gre namreč za prostor, ki mora biti uporaben in praktičen, obenem pa si seveda želimo tudi, da je estetsko privlačen in da se v njem počutimo dobro. Če se tudi vi lotevate prenove kopalnice in si želite ustvariti sodoben, estetski videz, bo Japandi morda prava izbira tudi za vas.

ERMES AURELIA | Crossover

ERMES AURELIA | Crossover

 

Kaj pravzaprav je Japandi?

Japandi (izraz je skovanka, sestavljena iz besed Japonska in Skandi) predstavlja harmonično zlitje funkcionalnosti in sloga, ki ustvari umirjeno, spokojno vzdušje, ki si ga vsi želimo v svojem domu. Navdihujeta ga starodavna japonska filozofija wabi-sabi, način življenja, ki spodbuja počasno življenje, zadovoljstvo in preprostost, ter skandinavska praksa hygge, ki spodbuja udobje in prijetne občutke.

V slogu Japandi se tako zlivajo mehke, moderne linije skandinavskega dizajna in elegantna, funkcionalna eleganca japonske estetike. Japandi je minimalističen, a obenem prijazen, predvsem pa brezčasen in zato odlična izbira za vašo kopalnico.

ABK | Poetry Stone

ABK | Poetry Stone

 

Kako ustvariti kopalnico v slogu Japandi?

Če vas je opis prepričal, da je Japandi morda prava izbira tudi za vas, smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste ta privlačen in eleganten videz lahko ustvarili tudi v svoji kopalnici.

 

Naravne barve in materiali

Ena od osnov sloga Japandi je naravnost, zato temelji na mehkih, umirjenih tonih. Izbirate lahko denimo med barvami, kot so bež, peščena, smetana, kamen … Na splošno zelo dobro delujejo številni odtenki rjave, sive, umazano bele. Izogibati pa bi se morali preveč živahnim ali preveč intenzivno belim barvam. Ključno je tudi, da se barve med seboj lepo ujemajo, da nobena preveč ne izstopa in da skupaj ustvarjajo umirjeno, harmonično vzdušje.

Podobno velja tudi za izbiro materialov – tudi ti naj bodo svetli in kar najbolj naravni. Izjemno pomemben element pri tem slogu je tudi les. Ta je lahko svetel ali temen, poskrbite le, da se bo lepo ujemal z ostalimi barvami.

GEOTILES | Colorado

GEOTILES | Colorado

 

Minimalna oprema

Japandi temelji na minimalizmu ter izogibanju nepotrebni opremi in dodatkom. Raje torej izberite le nekaj kosov višje kakovosti, ki so vam zares všeč, in se skušajte izogniti temu, da bi svojo kopalnico prenatrpali z vso možno navlako.

Držite se načela »manj je več« ter v svojo kopalnico umestite skrbno izbrana ogledala, umetniška dela, svetilke, vaze ali preproge. Vse to lahko poskrbi za bolj prijeten in privlačen videz prostora, obenem pa ga ne obteži ali prenapolni. Odlična izbira so tudi lončnice, ki predstavljajo pomemben element tega sloga, saj nekoliko omehčajo strogo minimalističen videz prostora, obenem pa izboljšajo tudi kakovost zraka.

MARAZZI | Magnifica

MARAZZI | Magnifica

Umirjena osvetlitev

Japandi pooseblja umirjenost in mehkobo, zato morate to upoštevati tudi pri izbiri razsvetljave. Nežna, mehka svetloba bo poskrbela za piko na i v vaši kopalnici in zagotovila, da se boste v njej resnično počutili prijetno.

Izbirajte svetila, ki so preprostega, elegantnega videza, za malce več kontrasta in živahnosti v vaši kopalnici pa se lahko odločite tudi za svetila v obliki ročnih del ali v retro slogu.

IMOLA | Limerick

IMOLA | Lime rock

V slogu Japandi se zlivajo mehke, moderne linije skandinavskega dizajna in elegantna, funkcionalna eleganca japonske estetike.