Kako načrtovati popolno kopalnico, ki ustreza potrebam vašega doma?

Ste v procesu gradnje doma in prišel je čas, da se lotite načrtovanja kopalnice? Ali pa resnično občutite, da prostor potrebuje prenovo? Ne glede na vaš razlog, ste se znašli na pravem mestu, saj smo za vas pripravili neprekosljiv vodnik za načrtovanje popolne kopalnice.

Kot pri večini prostorov, je tudi prenovo kopalnice potrebno predhodno načrtovati, raziskati vse ponujene možnosti ter izbrati ideje, ki so najbolj v slogu vašega doma. Če so bile nekoč kopalnice zgolj praktični prostori v naših domovih, dandanes predstavljajo sanjski kraj za sprostitev in razvajanje.

V našem vodniku boste izvedeli, kako lahko z malo truda izpeljete vse potrebne korake, ki vas bodo pripeljali do vaše sanjske kopalnice: od razumevanja vaših potreb, meritve prostora, planiranja postavitve, pa vse do pravilne osvetlitve prostora in končne dekoracije.

rako_s_cava_01

RAKO | Cava

Naj vaša kopalnica odraža vaš življenjski slog in vas nahrani s pozitivno energijo ob začetku dneva.

 

Kaj pričakujete od vaše kopalnice?

Začnite tako, da razmislite o tem, kdo bo uporabljal kopalnico, saj bo to močno vplivalo na končni načrt. Ali bo to privatna kopalnica za vas in vašega partnerja, ali pa bo to družinska kopalnica, ki zahteva kad in veliko prostora za shranjevanje igrač?

Funkcionalno planiranje kopalnice je močno odvisno od števila ljudi, ki se dnevno giblje v prostoru. Morda potrebujete dva umivalnika namesto enega. Nato razmislite tudi, če si želite, da je vaša kopalnica prostor za razvajanje – v tem primeru potrebujete kopalno kad in dobro premišljeno dekoracijo.

 

Natančno izmerite prostor

Meritev prostora je najbolj pomembna stvar, ki jo morate storiti preden naročite izris kopalnice. V kolikor ne veste, kako bi se lotili izrisa, vas bodo naši strokovnjaki iz Top Kopalnice z veseljem obiskali na domu ter vam pomagali pri meritvah.

Pomembno je, da prostor izmerite natančno, saj so natančne mere ključne in vključujejo elemente, ki bodo verjetno vplivali na zasnovo, vključno z okni, straniščem ter umivalniki. Ne pozabite, da je estetsko lepše, v kolikor vključite veliko prostora med elementi in razmislite, kako bo kopalnica delovala z več kot eno osebo hkrati.

 

Obiščite strokovnjake

Če razmišljate, kako načrtovati kopalnico, je najbolje, da prej kot slej poiščete nasvet strokovnjaka. Obiščite lokalne kopalniške salone in spletna mesta – oblikovalci kopalnic so odličen vir informacij in nasvetov. Naše salone keramike lahko najdete kar na 8 lokacijah po Sloveniji.

Povedali vam bomo o najnovejših materialih in tehnologiji ter imeli veliko rešitev za ideje za majhne kopalnice ali nerodne prostore. Svetovalci bodo z vami delili nasvete, kako lahko s pravim načrtovanjem kopalnice optično povečate prostor, hkrati pa se izognete najpogostejšim napakam.

 

Sedaj lahko začnete s planiranjem postavitve vaše kopalnice!

Izbira prave kopalniške postavitve lahko močno vpliva na celotno funkcionalnost in udobje vaše kopalnice. Tukaj je nekaj dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri prave postavitve kopalnice:

 • Količina prostora, ki ga imate na voljo;
 • Potrebe in življenjski slog;
 • Vodovodna napeljava (premikanje vodovodne napeljave je lahko drago, zato je pri izbiri razporeditve pomembno upoštevati ta faktor);
 • Slog;
 • Funkcionalnost (osredotočite se na postavitev, ki bo za vas najbolj funkcionalna);
 • Proračun.

Poiščite navdih v naši ponudbi Top Kopalnice

V salonih Top Kopalnice najdete kopalnice in kopalniško opremo najkvalitetnejših znamk, ki vedno sledijo trendom s pridihom večne klasike. Na naši spletni strani lahko najdete pester nabor navdiha za zasnovo vaše nove kopalnice, od božanskih dizajnov pa vse do idej in nasvetov za prenovo.

Tovrstna zbirka najljubših idej vam bo tudi izredno pomagala pri izražanju želja za 3D izris kopalnice. 

Geotiles Onipearl kopalnica

GEOTILES  | Oni

 

Ne pozabite na pomembnost ustrezne ventilacije

Na žalost se veliko ljudi ne zaveda, da je nepravilno prezračevanje lahko škodljivo za vaš dom in vaše zdravje. To je še posebej pomembno pri kopalnici – privoščite si sproščujočo prho z vročo vodo in ob tem ne zameglite vseh oken in ogledal.

Ustrezna ventilacija v kopalnici zagotavlja dobro izmenjavo zraka, kar je izjemno pomembno, saj hitro in enostavno odvaja iz prostora neprijetne vonjave, vlago, pa tudi škodljive delce in droben prah. Poleg tega tudi preprečuje nastajanje plesni, ki je izjemno škodljiva našemu zdravju.

 

Prepričajte se, da boste imeli dovolj prostora za shranjevanje stvari

Poskrbite, da boste svojim toaletnim pripomočkom namenili dovolj prostora – naj bodo vsi kopalniški predmeti shranjeni v kopalnici – od šamponov, brisač, ličil, obrazne nege, glavnikov, pa vse do kopalniških čistil in toaletnega papirja.

Razmislite torej, katere stvari želite hraniti v kopalnici in le tem namenite dovolj prostora – ne želite namreč, da ko mokri zapustite kopalno kad in si želite posušiti lase, morate za to v drug prostor.

armal - dalia

ARMAL | Dalia

Preverite torej, katero pohištvo ustreza vašim potrebam – izbirate lahko med omaricami za kopalnico priznanih proizvajalcev, različnih oblik in slogov, s pomočjo katerih bo kopalnica zmeraj urejena, obenem pa boste na dotiku roke vedno našli najpomembnejše toaletne pripomočke.

 

Razmislite o osvetlitvi kopalnice

Ko je kopalniška razsvetljava pravilno načrtovana, to vpliva na naše razpoloženje, saj se počutimo dobro in pripravljeni na preostanek dneva, prav tako pa nam zvečer pomaga pri sprostitvi in nas pripravi na spanje. Zato je pomembno, da poskrbimo za pravi ambient s pravimi lučmi.

Obenem je zadostna osvetlitev seveda pomembna za splošno vidljivost oblikovanja vaše kopalnice. Z večjo vidljivostjo prideta udobje in dostopnost, zaradi česar je kopalniško okolje veliko lažje za uporabo. Za dobro počutje priporočamo tople barve in čim večjo dostopnost naravne svetlobe.

imola AM AZUMA UP 13

IMOLA | Azuma Up

 

Sledite najnovejšim trendom

Keramične ploščice so zaradi svoje vzdržljivosti, vsestranskosti in nizkega vzdrževanja priljubljena izbira za kopalniške talne obloge, stene in tuš kabine. Preverite nekaj najnovejših trendov:

 • Marmor: eden od tistih slogov, ki nikoli ne gredo iz mode. Njegova brezčasna lepota je odlična izbira za vsako kopalnico, ne glede na to, ali vam je všeč bolj klasičen slog ali pa se raje odločate za bolj drzne trende.
 • Japandi: Japandi je slog, ki je popolna kombinacija funkcije in oblike, zato se odlično obnese tudi v kopalnici. Gre namreč za način oblikovanja, ki zagotavlja praktičnost, obenem pa je tudi v estetskem pogledu paša za oči.
 • Mat površine: Medtem ko so sijajne keramične ploščice že dolgo priljubljene v kopalnicah, postaja mat izvedba površin vse bolj pogosta izbira, saj kopalnici zagotovijo bolj naraven in organski občutek, poleg tega pa je manjša verjetnost, da bodo vidni vodni madeži in prstni odtisi.
 • Enobarvne ploščice v trendi barvi: Trendi kopalnic za leto 2023 narekujejo izbiro naravnega videza, kot so zemeljski odtenki, zelena barva, nebeško modra, itd.

 

Temeljito razmislite o izbiri barv

Izbira pravih barv za vašo kopalnico je pomembna iz več razlogov:

 • Estetika: Barve, ki jih izberete, bodo pomembno vplivale na celoten videz in občutek vaše kopalnice. Z izbiro prave barvne sheme lahko ustvarite prostor, ki je vizualno privlačen in prijeten za preživljanje časa.
 • Razpoloženje: Barve v veliki meri tudi na naše razpoloženje in čustva. Na primer, modra je pogosto povezana z umirjenostjo in sprostitvijo, medtem ko lahko rumena vzbuja občutke energije in sreče.
 • Osvetlitev: barve, ki jih izberete, lahko vplivajo tudi na to, kako se svetloba odbija v vaši kopalnici. Svetlejše barve lahko naredijo prostor prostornejši, medtem ko lahko temnejše barve ustvarijo prijetno in intimno vzdušje. To je pomembno upoštevati, če vaši kopalnici primanjkuje naravne svetlobe.

 

Potrebujete več nasvetov za načrtovanje kopalnice? Obrnite se na naše svetovalce!

Najbrž že veste, da je načrtovanje kopalnice velik projekt, ki zahteva veliko energije, časa in potrpežljivosti. Ne prestrašite se, če vse traja malo dlje, kot ste sprva pričakovali, saj je najbolj pomembno, da ste zadovoljni s končnim rezultatom.

Pomembno je, da boste ustvarili na pogled prijetno in funkcionalno kopalnico, ki vas bo napolnila s toplino na začetku vsakega dneva ter vam bo nudila udobje, ko ga boste najbolj potrebovali.

Za dodatne nasvete in pomoč pa se obrnite na Topkopalnice, kjer vam bomo pomagali zasnovati vašo sanjsko kopalnico!

Ko je kopalniška razsvetljava pravilno načrtovana, to vpliva na naše razpoloženje, saj se počutimo dobro in pripravljeni na preostanek dneva.